Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου

Ο Τομέας Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας 
της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων  
παρουσίασε τον συλλογικό τόμο με τίτλο

«Το εθνικό δυναμικό και η σχεδίαση νέου πολεμικού πλοίου»

την Δευτέρα 3η Ιουνίου 2013 και ώρα 19:00 στο Πολεμικό Μουσείο , Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα.

Ο κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, απηύθυνε χαιρετισμό και προλόγισε.

Για το βιβλίο ή/και με αφορμή το βιβλίο μίλησαν:

Θεοδόσιος Μπουφούνος, Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Δημητρόπουλος ΠΝ

Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης ΠΝ

Γρηγόριος Γρηγορόπουλος, Καθηγητής τουΕθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Ηλίας Υφαντής, Καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
Αρχιπλοίαρχος ε.α. Παναγιώτης Αλούρδας ΠΝ



Από τον πρόλογο της έκδοσης:
«Με την έκδοση ο Τομέας Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας επιχειρεί να διαμορφώσει μία δεξαμενή δεδομένων, να δημιουργήσει μία σειρά εργαλείων για την κριτική επεξεργασία τους και να αναπτύξει μία λογική και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο εμφανίζει στοιχεία –πραγματικής ή φαινομενικής– χαοτικής συμπεριφοράς.
Το πρόβλημα αφορά στην επιλογή του κατάλληλου τύπου ή των κατάλληλων τύπων πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό κατά το πρώτο ήμισυ του 21ου μ.Χ. αιώνα. Η πρώτη προσέγγιση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα δεν είναι αμιγώς τεχνικής φύσεως. Υπάρχουν, σαφώς, πτυχές και διαστάσεις που άπτονται της ναυπηγικής και της ναυτικής μηχανολογίας, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με μια ακολουθία  θεμάτων που εκτείνονται στις περιοχές της γεωπολιτικής, της διπλωματίας, των διεθνών σχέσεων, της αμυντικής ισχύος και της οικονομίας.
Απαιτείται, άρα, διεπιστημονική μελέτη, ώστε να εντοπισθούν και να αναδειχθούν όλες οι «δρώσες δυνάμεις», το σημείο εφαρμογής, η κατεύθυνση και το μέτρο καθεμιάς εξ αυτών και, εάν είναι δυνατόν, της συνισταμένης τους. Απαιτείται, επίσης, πολυκριτηριακή ανάλυση, ώστε να επιδιωχθεί -βασίμως- η βέλτιστη λύση, με την μέγιστη δυνατή ενσωμάτωση (σε αυτήν) συντεταγμένων και ορθολογικών απαντήσεων σε καταγεγραμμένα και διαπιστωμένα ερωτήματα.

Στην συγγραφή των κεφαλαίων συμμετείχαν τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα αλλά και διακεκριμένοι ερευνητές από την ευρύτερη ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, προς τους οποίους ο Τομέας απηύθυνε πρόσκληση. Στο κατώφλι των προσδοκιών μας ο τόμος προβάλλει ως σημείο και κείμενο αναφοράς…»

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετική δουλειά που μπορεί να αποτελέσει την βάση για ανάπτυξη ιδεών αλλά και εκκίνηση δρομολόγησης ενεργειών για υλοποίηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ σχολιαστή, ευχαριστούμε θερμά.

      Πριν από οτιδήποτε άλλο, το άρθρα-κεφάλαια του τόμου είναι κείμενα αναφοράς και αφορμές για προβληματισμό. Είναι, επίσης, πηγές σύνθετης, χρηστικής και επιστημονικά επεξεργασμένης πληροφορίας.

      Διαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση. Ο τόμος θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ σχολιαστή,

      προς το παρόν, και για την διευκόλυνση του διαδικτυακού διαλόγου, ο τόμος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Τομέα.

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική δουλειά, από μικρή ομάδα ανθρώπων! Συγχαρητήρια! Δύο σχόλια: Να μεταφραστεί στα αγγλικά και να προστεθούν κεφάλαια ΗΝ πολέμου και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή