Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Πρόσκληση σε διάλογο

Ο Τομέας υποστηρίζει την έκδοση με την δημιουργία του παρόντος forum διαδικτυακού διαλόγου και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει τις θέσεις, τις απόψεις, τα σχόλια, την κριτική και τις αντιρρήσεις του εφ΄όλων των αντικειμένων που πραγματεύονται οι συγγραφείς του τόμου.

Προσβλέπουμε σε καλόπιστο, ειλικρινή και γόνιμο διάλογο. 



Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://openeclass.snd.edu.gr/tnnm/

2 σχόλια:

  1. Κύριοι Συνάδελφοι,

    η πρότασή σας για την αξιοποίηση του εθνικού δυναμικού στη σχεδίαση ελληνικού πολεμικού πλοίου είναι οπωσδήποτε αξιοπρόσεκτη και θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να συζητηθεί και να εξεταστεί σε βάθος.

    Υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει και αυτή να συνεξεταστεί. Αυτή είναι το Ναυπηγείο. Δεν είναι δυνατό να γίνεται διάλογος για σχεδίαση πλοίου και ο διάλογος αυτός να μην φθάνει στην κατασκευή. Η κατασκευή, όμως, προυποθέτει Ναυπηγείο.

    Υποστηρίζω, λοιπόν, ότι από την αρχή πρέπει να συμπεριλάβετε στην εικόνα το Ναυπηγείο. Εξάλλου, το Ναυπηγείο συμμετέχει στη σχεδίαση, τουλάχιστο στο τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό στάδιό της.

    Ποιά είναι, όμως, η σημερινή κατάσταση των ελληνικών Ναυπηγείων; Είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τόσο σημαντικό έργο; Ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν καταφέρει σημαντικά επιτευγματα και τα συνοδεύει πολύ καλή φήμη. Έχουν κρατήσει όμως το άξιο στελεχιακό δυναμικό τους; Εκσυγχρονίζουν τις υποδομές τους;

    Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που πρέπει να σας απασχολήσουν. Διότι είναι αυτονόητο ότι ένα ελληνικής σχεδίασης πλοίο πρέπει να ναυπηγηθεί σε ελληνικό Ναυπηγείο.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Γ.Ν. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καθηγητά, καλησπέρα σας.

    Σε μια από τις διαφάνειες της παρουσίασης του κ. Αλούρδα αναφέρεται το κόστος σχεδίασης του πλοίου στα 84.000.000 ευρώ. Αν δεν απατώμαι λαμβάνει μέση τιμή 300 εργατο-ώρες ανά τόνο και για 2800 τόνους με κόστος 100 ευρώ ανά εργατο-ώρα βγαίνει το ποσό των 84.000.000. Θα μπορούσε ο κ. Αλούρδας να μας διαφωτίσει περισσότερο για την προέλευση των στοιχείων και τον τρόπο υπολογισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή